MARTINA HOOGLAND IVANOW - TIDSFICKOR OCH FÖRFLYTTNINGAR — KALKLADAN BUNGENÄS (2014)
Curator: Sophie Allgård
Martina Hoogland Ivanow, född 1973 och utbildad i Paris och New York, är en av landets mest fascinerande fotokonstnärer. Hon debuterade på 90-talet med uppdrag för internationella magasin som The Face och Dazed & Confused, men verkar sedan många år inom konstvärlden. I vintras avslutade hon en stor soloprestation på Kulturhuset och i våras ställde hon ut på Historiska museet. Idag bor hon i Stockholm och på Fårö.
Utgångspunkten för hennes bildsviter är nästan alltid en plats hon själv besökt, människor hon träffat eller en dokumentär historisk händelse. Hennes konstnärskap utmärks av en mörk estetik och med felexponeringar och motljus bryter hon medvetet mot normen om hur ett bra fotografi bör se ut. Istället för att visa tar hon bort information och skruvar ner det hon ser.
Ansiktets fasad blir ofta synonymt med hela människan. Men i Martina Hoogland Ivanows bildvärld är ansiktena delvis beslöjade av skuggor, dolda för den yttre världen. Fokus ligger på detaljer vis sidan av och som vi annars inte skulle fästa blicken på.
Utställningen består av 3 separata verk som kretsar kring människans behov av att iscensätta sig själv och skapa mentala och fysiska frizoner. I fotoprojektet Satellite (2010) har konstnären fört samman 33 bilder hon tagit i alternativa samhällen och ekobyar i olika länder.
Ett sash window (skjutfönster) skvallrar om att fotografiet med matte och hund är taget i England. En nästan abstrakt bild skapar ett oförutsägbart brott i rytmen och blir en välkommen vilopaus.
I Reenactment (återskapande) från 2014 är iscensättningen mer uppenbar. Konstnären har dokumenterat en grupp människor som återuppför slaget om Visby ringmur år 1361. Sammandrabbningen har reducerats till underhållning och spektakulär lek – möjligen logiskt i ett land som inte haft krig på flera hundra år. Serien innehåller också dokumentära bilder från arkeologiska utgrävningarna 1928–1930. Välklädda herrar i kostym poserar vid benpipor som grävts fram. Utgrävningarna ägde rum mellan två världskrig och många upplevde dem som stötande. Man tyckte de stupade gotlänningarna skulle få vila i frid.
I biografen visas en film som på ett drömlikt sätt gestaltar dansören, koreografen och dockmakerskan Annelise Frankfurts universum. Hon kom till Sverige 1938 som flyktingbarn från Wien och dockorna blev hennes nya familj – en livlina in i en främmande värld. I en av scenerna hörs applåder från scenen och i en annan återupplever hon andra världskriget i form av missiler.
Utsällningen spelar mot omgivningen i Bungenäs – ett samhälle präglat av en visionär arkitektonisk idé. Bunkrar och gamla skyttevärn på området skvallrar om tidigare militära aktiviteter. Mot bakgrund av dagens diskussioner om yttre hotbilder och mer pengar till försvaret får utställningen en särskild aktualitet.
Kalkladan Bungenäs – ny scen för konst på norra Gotland